Selasa, 14 Februari 2012

Aku Mengorek Tabung Untuk Membeli Sebatang Rokok

Aku mengorek tabung untuk membeli sebatang rokok.

Ayat diatas adalah satu penyataan dari aku. Secara literal, aku rasa semua orang pun boleh faham apa maksudnya. Tapi kalau difikirkan dengan lebih kritis, sebenarnya ada tiga isu utama yang ingin aku bangkitkan.

Pertama, tabung. Ya aku ada tabung. Tabung ini gunanya untuk simpan duit, khususnya syiling. Tabung ini aku dapat dari kawan Fatah yang bekerja di kedai servis alat penghawa dingin. Jadi, apa kaitannya penghawa dingin dengan tabung? Begini. Tabung itu asalnya adalah tong gas penghawa dingin, yang apabila gasnya habis, ia jadi kosong dan sunyi. Saiz nya boleh tahan besar; senang cerita bayangkan saja tong gas memasak di rumah awak dikerat dua. Jadi sebagai seorang yang menganggap dirinya sebagai pencinta alam, tong gas itu aku kitar semula menjadi tabung. Power kan? Okay. Jadi sebenarnya aku menabung untuk apa? Nah disinilah main pointnya berlegar. Bayangkan jika ada gadis yang mahu berkongsi hidup dengan aku, dan aku tanpa berfikir panjang terus buat keputusan untuk kahwin. Terburu-buru begitu, mana aku nak cekau duit? Sekarang nampak apa gunanya tabung besar yang aku harap ia penuh suatu hari nanti?

Kedua, sebatang rokok. Sebatang rokok untuk perokok tegar seperti aku, cukup kah? Jawapnya mudah- tidak. Jadi nampak pointnya? Ah malas betul nak tanya kalau tak ada orang nak jawab ni. Apa yang aku nak bagitahu adalah aku tengah dalam proses untuk berhenti merokok. Kata orang awek suka lelaki tak merokok. Lelaki tak merokok ni mulia kata mereka. Jadi aku harap dah berhenti nanti dapat lah awek seorang dua. Kalau tak dapat aku cadang nak pecah tabung, beli rokok banyak-banyak dan merokok balik. Muahahaha.

Okay point yang ketiga dan terakhir- mengorek tabung. Haa ini sebenarnya point yang paling penting sekali. Mengorek tabung menunjukkan bahawa aku tak ada duit. Okay bukan tak ada tapi kurang bak kata Abdillah Mohamad (tak baik bagitahu duit tak ada langsung, nanti rezeki lari). Jadi kalau duit kurang, macam mana nak simpan dalam tabung? Macam mana nak ada awek? Macam mana nak kahwin? Paling scary, macam mana nak beli rokok? Haa nampak dia punya connection?

Jadi sebagai konklusinya, ni nombor akaun Bank Islam aku- 13017021108625.