Sabtu, 23 Jun 2012

Wayar Dan Ombak Dan Istana Pasir Fara


Beberapa hari lepas, aku terlibat dalam satu kemalangan jalanraya. Waktu itu aku dalam perjalanan pulang ke rumah selepas selesai menduduki kertas Discourse and Profession. 


Di simpang keluar universiti, lampu isyarat tunjuk warna merah. Aku berhenti. Sambil tunggu lampu tukar warna jadi hijau, aku pandang keliling. Kosong. Entah kemana manusia waktu itu, aku tidak pasti. Yang aku tahu semuanya kosong, sepertinya ada pesta keramaian di alam lain, dimana semua orang sedang sibuk menari dengan teman masing-masing, meninggalkan aku sendirian di simpang keluar universiti.

Jadi lampu merah itu aku putuskan untuk langgar saja.

Tiba-tiba, datang sebuah lori minyak dari sebelah kiri aku. Laju. Aku yang menunggang skuter dirempuh seperti anak kecil yang ditampar oleh tangan raksaksa ; kuat dan padu. Aku terpelosok ke bawah lori minyak yang sudah hilang kawalan, diseret ke pinggir jalan yang seperti aku bagitahu tadi, kosong tanpa orang. Lori minyak itu meletup, dan aku tidak pasti kenapa. Yang aku tahu, ia meletup, dan api mulai menyambar tubuh aku.

Perlahan-lahan, aku terbakar, terbakar, dan terbakar. Aku makin menghangus, seperti ayam yang berbeku yang dibiarkan terlalu lama di atas pemanggang; terlalu lama hingga aku rentung dan jadi abu.

Dengan izin tuhan, angin monsun datang dan bawa abu mayat aku terbang. Untuk seketika, aku dapat rasa bagaimana kiranya aku seekor burung;

terbang bebas meniti udara,
melihat dunia tanpa dongak kepala,
meneropong ke setiap pelusuk yang aku lalui,
ketawa sinis pada bumi yang sepi,
(walaupun dalam bentuk abu mayat)

***

Angin monsun itu, ia bawa aku ke pantai.

Di pantai, aku ditebarkan ke laut yang luas. Aku mula bersejati dengan air; menjadi sebahagian dari titis-titis biru, dan membentuk gelombang yang beralun-alun. Di atas aku, sebuah sampan nelayan berkolek tenang. Aku lihat seorang lelaki tua menebar jala. Dia sepertinya hampa bila yang sangkut hanyalah rumpai laut. Aku berdoa kepada tuhan supaya lelaki tua itu jatuh ke dalam laut dan terjumpa peti harta karun peninggalan lanun. Aku juga berdoa semoga dia bisa berenang ke daratan.

Sedang aku berdoa, tiba-tiba ribut datang. Dengan serta-merta, laut jadi gila. Aku yang tadinya hanyalah alunan gelombang tenang kini sudah jadi ombak besar yang garang. Ribut menghembus angin taufan, dan aku kini siap sedia untuk menghempas daratan.

Di gigi air, ada seorang gadis sedang membina istana pasir. Gadis itu, aku tidak tahu apa namanya. Andaikan saja dia Fara, seorang pelajar jurusan Bahasa Inggeris yang sedang menuntut di UiTM.

Jadi Fara; dia begitu asyik dengan istana pasirnya. Tanpa dia sedari, aku sedang menghampirinya dari tengah laut dalam bentuk gulungan ombak yang ganas. Aku cuba jerit “Fara! Fara!” agar dia dengar. Tapi dia terlalu memberikan perhatian pada dekorasi tembok istana. Aku pula semakin deras dan meninggi, sedia untuk menghempasnya bila-bila masa dari saat itu.

“Gebushhhhhhhhh!”

Istana pasir Fara hancur dalam sekelip mata. Fara pula terkapai-kapai cuba menarik diri ke daratan. Tapi aku terlalu kuat. Dan seperti Fara, aku juga turut hilang kawalan terhadap diri sendiri. Selang beberapa saat, Fara semakin tenggelam. Udara untuknya mulai putus. Fara melemah dan melemah. Dia akhirnya lemas, dan aku hanya mampu memeluknya sambil membiarkan saja dia mati dalam dakapanku.

***

Kini sudah tiga hari Fara mati. Dia sedang terapung dihanyut arus yang gelincir. Aku harap mayatnya tidak ditemui, kerana aku sedang tunggu dia mereput. Nanti bila dia larut, kami akan bersatu. Dan kami –aku dan Fara – akan jadi ombak yang paling kuat. Mungkin dalam setahun dua, kami akan cuba untuk melemaskan kanak-kanak yang berlari riang di pesisir pantai. Kanak-kanak itu nanti, andaikan saja namanya Cheng.1 ulasan: