Jumaat, 22 Julai 2011

Kali Pertama Bertemu Duga

   Masa lepas SPM dulu, aku terumbang-ambing. Orang semua sibuk cerita pasal masa depan. Aku? Masa depan aku adalah masa sekarang. Kah kah kah! Masa ni, ada satu benda orang panggil JPA. Orang cakap, JPA ni la yang paling power. Siapa-siapa dapat mesti nanti kerja sedap, hidup senang, awek ramai. Kalau nak ikut, aku malas jugak nak mintak, tapi nanti orang kata aku tak ikut flow pulak. Senang cerita, aku mintak jugak la.

   Beberapa minngu lepas tu, aku dapat email orang JPA hantar. Dalam email tu dia cakap kena pergi temu duga. "Ingat senang-senang je kami nak bagi engkau pergi oversea?", kata sang penghantar email. Ceh, ada temu duga pulak! ingat boleh dapat macam tu je. Ikut hati, memang aku malas nak pergi temu duga ni. Tapi sebab mak aku suruh, aku pergi.

   Nak pergi temu duga ni, aku tak tahu pulak kena pakai macam orang kerja pejabat. Rambut masa ni boleh tahan, tapi tak la sampai tahap macam Omar Rodriguez. Aku sarung kasut vans petak-petak, seluar warna hitam. Baju, tali leher pinjam dengan kawan. Siap!

   Sampai je kat tempat temu duga, semua orang tengok aku muka tak puas hati. Sebab aku dah biasa kena macam tu, aku buat bodoh je. "Ramai jugak orang", kata aku dalam hati. Dekat belakang, aku tengok semua tengah ghairah, atau mat saleh cakap, excited. Excited atau horny?. Ah, peduli apa. Yang penting, ghairah!

   Dekat setengah jam melepak, orang panggil nama aku. Sebab masa tak cukup, aku kena temu duga berkumpulan. Ha, yang ni aku tahu apa mat saleh panggil. Gangbang! kah kah kah!

   Masuk je dalam bilik berekon sejuk tu, mata encik-encik penemu duga dah tepat tengok kat aku. "Ceh, gay ke?!", aku monolog dalam hati.

"Cantik kasut". Kata penemu duga nombor satu.
"Cantik rambut". Kata yang nombor dua. Yang nombor tiga senyum sinis, sambil main-main misai.

   Temu duga bermula. Masing-masing bawak file yang tebal nya gila babi. Tebal macam selipar yang minah rempit selalu pakai tu. Aku tak ingat orang melayu panggil apa, tapi kalau dekat amerika orang panggil wadges/weges/wathefuck (aku tak reti nak eja macam mana).

   Apa lagi,aku pun bawak keluar jugak file aku. Aku mudah. Satu sijil berhenti sekolah, satu sijil perkhemahan kadet bomba, satu lagi sijil ahli jawatankuasa kelab bahasa inggeris.

   Masa temu duga, bukan main lagi sorang-sorang jawab. Bila encik penemu duga tanya pasal jawatan dekat sekolah, macam-macam keluar.

Calon 1: Saya presiden kelab Bahasa Perancis, ketua pengawas, presiden bla bla bla.
Calon 2: Saya presiden kelab sains, ketua dorm, inspektor gadjet bla bla bla.
Calon 3: Saya jadi ketua pelajar, awek saya jadi timbalan. Saya jadi ketua pengawas, awek saya jugak jadi timbalan!


   Dalam hati aku fikir, "gila babi, diorang ni pergi sekolah nak belajar ke nak berpolitik?".
Bila sampai giliran aku, macam-macam pulak dia tanya.

Encik Penemu Duga : Awak sekolah agama?, cuba cakap arab sikit.
Aku : Ana,ana,ana,ah!
Encik Penemu Duga : Apa pencapaian kokurikulum awak dekat sekolah?
Aku : Saya kat sekolah saya jadi AJK kelab bahasa inggeris, lepas tu saya pernah ikut kelab bomba pergi berkhemah sekali.
Encik Penemu Duga : Awak takde pegang apa-apa jawatan yang hebat-hebat ke masa sekolah? (masa ni muka memang betul-betul tak puas hati!)

   Aku dah tahu soalan ni akan keluar. Jawapan memang dari awal-awal lagi aku dah sedia.

Aku: Saya dulu segala ketua saya pegang encik!
Encik Penemu Duga: Habis tu, mana sijil?
Aku: Dulu rumah saya terbakar encik. Sijil-sijil habis terbakar sekali!
Encik Penemu Duga: Oh.

   Masa ni aku tahu memang diaorang takkan percaya. Peduli apa!. Aku nak keluar cepat-cepat dari bilik berekon tu, aku nak hisap rokok!

P/s: Jangan hipokrit masa temu duga!

3 ulasan:

  1. next time nak kasi tau umah terbakar,bawaklar keratan akhbar tu sekali,baru lar mr.penemu duga simpati..sah2 boleh g oversea...

    BalasPadam